“Πατρίδα είναι οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων…”

Σε μας που στο αίμα μας τρέχει αίμα προσφυγιάς οι μνήμες εκείνων των χρόνων φαντάζουν "αλλοιώτικες" στους πολλούς.

.

.

Μέσα στην ψυχή μας κρατάμε δυο πατρίδες. Εκείνην που μας άντρωσε κι εκείνην που δε γνωρίσαμε ποτέ μα που είναι τόσο οικεία όσο το γλυκοφίλημα της μάνας μας, λίγο πριν την καληνύχτα.

Μεγαλώνοντας αν ποτέ παλέψουμε να τις ξεχωρίσουμε, μένουμε μισοί άνθρωποι.

Η δική μας Μικρή Πατρίδα είναι το συνοθύλευμα του παιδικού μας μυαλού κι όσα έφερε ο χρόνος κι ο τόπος κι εναπόθεσε στην ψυχή μας...

Λένα Σαββίδου

.

.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Σήμερα γάμος γίνεται: το λάβαρο



Το λάβαρο, οι Σαρακατσάνοι το αποκαλούν και φλάμπουρο, ενώ στην Ανατολική Ρωμυλία είναι η γνωστή μας κέσκα, είναι η σημαία του γάμου και  συνοδεύει τον γαμπρό στην τελετή  του στεφανώματος αλλά και στο γλέντι  που ακολουθεί. Είθισται να  το κρατά ο Αρχιβλάμης , φίλος του γαμπρού κι από αυτόν να φτάνει στο σπίτι της νύφης και να μένει εκεί μέχρι το γλέντι, όπου και μετά περνάει χέρι το χέρι σε κάθε πρωτοχορευτή για να μην ακουμπήσει ποτέ του κάτω.
Το φτιάχνουν από ξύλο κρανιάς για Στέριωμα και στην κορυφή βάνουν σταυρό για Ευλογία. Το πανί του Φλάμπουρο ποικίλει ανάλογα την περιοχή. Οι Σαρακατσάνοι βάνουν άσπρο ή μπορντώ αφόρετο μαντήλι.  Το λάβαρο στολίζεται με κολλήματα και κουδουνάκια  και πάνω του κεντιούνται σύμβολα προστασίας του γάμου, σύμβολα της αγάπης και της καλής τύχης, όπως τριαντάφυλλο, σταυρός, φίδι, κορδέλα κτλ.
Παρασκευή πριν τον γάμο ράβεται ο Φλάμπουρας. 4 ανύπαντρες τον κρατούν και τα κορίτσια με 3 βελόνια και κλωστές σε άσπρο, κόκκινο και γαλάζιο τον ράβουν αφού πρώτα τον ζαχαρώσουν και καλούδια του δωρίσουν.
Όσο ράβεται το φλάμπουρο του τραγουδούν και του χορεύουν και στη συνέχεια το ασημώνουν. Μόλις τελέψουν τα κορίτσια με το ράψιμο καρφιτσώνουν πάνω του τις 3 βελόνες  για να μη ματιαστεί ο γάμος και ξεκινά το γλέντι του λάβαρου με τον Αρχιβλάμη πρώτον να το χορεύει για 3 χορούς.
Συνηθίζεται επίσης στην κορυφή του να μπήγουν  3 κόκκινα μήλα που συμβολίζουν την Ευγονία και τον Έρωτα. Πολλές φορές τα μήλα αντικαθιστούνται από ρόδια που έχουν τον ίδιο συμβολισμό.
Στη φωτογραφία το λάβαρο του γάμου προέρχεται από το Γλίνος Τρικάλων και αποτελεί «προικώον» της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Είναι ένα σπάνιο κομμάτι του περασμένου αιώνα κι έχει πάνω του ως παράσταση την εικόνα του Αγίου Γεωργίου ως καβαλάρη.

Λένα Σαββίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στο κλεινόν άστυ.

Ακούσματα Πατρίδας.

Παραδοσιακά και διαφορετικά ακούσματα από την Μικρή μου Πατρίδα

Μικρή πατρίδα

Μικρή πατρίδα